Sveti Valentin

Gramatika

Gramarenje

Get it on Google Play

by Luka Činč

2016

Krugougo

Get it on Google Play

by Luka Činč

2016

14.2.2022.

Dobro veče, ovo pre mene je bio Đorđe. Moje ime je Grožđe, a večeras je trebalo da dođe i naš novi saradnik Šiblje koji nas je, sećate se, prošle nedelje vređao, nipodaštavao, terao u kurac i iznosio razne neistine o našoj emisiji, da i ne spominjem neukusne opaske na račun moje dece, žene i mene.

Međutim, za ovih nedelju dana Šiblje se iznenada popravio, stasao u čoveka, zaposlio se u jednoj od skupština beogradskih opština, oženio i prerastao u Zelje. Zato je juče sa suprugom i nekolicinom dece otputovao u Celje, mesto idealno za proslavu Dana zaljubljenih a ujedno i dana državnosti Srbije. Sa Zeljem ćemo, dakle, razgovarati iduće nedelje, a sad ću vam ispričati kako je zapravo nastao Dan Zaljubljenih, u nas poznat kao Sveti Valentin, Sveti Trifun, Sveti Milun i Sveti Mićun.

Sveti Valentin

Po jednoj legendi, tokom III veka Rim su opsedali vukovi. Pošto rimski pastiri, da ne kažem čobani, nisu imali višecevne bacače raketa "Plamen" i "Oganj", automatske puške M-70, pa čak ni ručne bombe M-75 poznatije kao kašikare, morali su da se kriju iza šikare, zajedno sa svojim ovcama. Jer to nisu bili legionari, to su bili čobani. Doduše, od njih su kasnije nastati pesnici: Vergilije, Katul, Tibul, Petronije, Marcijal, Hedonal, Ovunal, Parcijal - autori pastorala odnosno čobanskih pesama.

Pošto im se nije jurišalo na vukove golih ruku, zaštiti su se nadali od božanstva Lupercija, zakonom predviđenog zaštitnika čobana i njihovih stada. U njegovu čast, svakog februara održavale su se Luperkalije, svetkovina koja je po sadržini manje-više podsećala na druge praznike: Zimske Solsticije, Saturnalije, Bahanalije, Martovske Ide i Grčke Kalende.

A kakve veze imaju Luperkalije sa Danom zaljubljenih? Pa, u okviru ove svetkovine igrala se i jedna vrsta lutrije, u čast boginje Junone. Imena mladića i devojaka stavljala bi se u kutije, izvlačila žrebom i oni koji bi bili zajedno izvučeni do sledećih Luperkalija bili bi smatrani za par.

Onda su došli hrišćani, da ne kažem mi. Tadašnji popovi pokušali su da hristijanizuju ovaj praznik i eliminišu paganski sadržaj u njemu. Kako su se oni lepo dosetili, mladi su sada, umesto imena svog parnjaka za sledeću godinu, iz kutije izvlačili ime sveca koji će im tokom sledeće godine biti uzor u životu, odnosno čije će vrline pokušati da dostignu.

Divna lutrija. Umesto Ivane, Suzane, Bojane, Jane ili Lane, izvlačiš Svetog Grigorija, Sveštenomučenika Haralampija ili prepodobnomučenike Galaktiona i Epistima, pa koji ti zapadne.

Vremenom se ispostavilo da taj sistem ima određene manjkavosti, to jest da ga mladi baš i ne zarezuju, te je crkva našla druge metode za ustrožavanje, postrojavanje i uštrojavanje, a mladi su se vratili Suzani, Božani, Biljani, Tijani...

Nastanak imena Svetog Valentina

Valentin je bio u narodu omiljen sveštenik koji je živeo u vreme vladavine imperatora Klaudija. Kao što znamo, Klaudije je stalno vodio ratove, em nepotrebne, em svirepe, em još i neuspešne. Kako su mladići vremenom sve više izbegavali vojnu obavezu, ovaj odvratni imperator im je za kaznu zabranio sklapanje brakova. Sveštenik Valentin je to smatrao za veliku nepravdu i počeo je da venčava mlade parove u tajnosti. Klaudije je čuo za to, pobesneo i bacio Valentina u tamnicu gde je ovaj i umro.

Postoji i priča da se Valentin u tamnici zaljubio u kćerku jednog stražara i da joj je pisao pisma s potpisom "Od tvog Valentina". Opet, modifikacija ove verzije kaže da je Valentin dopao robije zato što je pomagao tada progonjenim Hrišćanima. Dok je bio u zatvoru, izlečio je pomenutu stražarevu kćerku od slepila, zbog čega je Klaudije shvatio da nije bio u pravu, te je naredio da Valentina izbatinaju a zatim i da mu odseku glavu.


 1. Važno je ne prezivati se Koščica - Zašto se kaže da je nomen est omen i zašto je to uostalom važno
 2. Samo deco, i BATMAN je lud - Pokušaj da sa suštinski razume Hari, da se suštinski razume Betmen
 3. Dužde - zašto se u Veneciji na Dan Spasa jede jagnjetina i zašto je Laza Kostić pisao sad ovo sad ono
 4. Džoni Mar, Dilan Dog i Mister NO - zbog čega kod nas neki stripovi izlaze, a neki više ne izlaze
 5. Granje - dolazak novog saradnika zvanog Granje
 6. Smiljana - šta muči Biljanu
 7. Ronald, Tačer, Buš, Bil, Buš, opet Buš i Bler - šta Đorđe misli o promenama u zapadnim administracijama
 8. Šiblje - dolazak novog saradnika, i problemi oko toga
 9. Razlika između Supermena s jedne i Betmena i Spajdermena s druge strane, kao i to zašto su oni zapravo super junaci.
 10. Sveska na kockice - pravi razlozi Grožđevog ignorisanja snimanja emisije nedeljom
 11. Talj - kako i velemajstori, pa i šampioni, znaju da pogreše
 12. Vaja - to jest kako je Grožđu zbog zajebavanja Vaje došla Maja, a zatim i Vajo
 13. Sveti Valentin - nastanak ovog lepog praznika
 14. Žbunje - kako smo se snašni kad nam je otišao Granje
 15. Zelje - novi saradnik i njegov odlazak u Celje

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva