Felipe

Gramatika

Gramarenje

Get it on Google Play

by Luka Činč

2016

Krugougo

Get it on Google Play

by Luka Činč

2016

Karakas, Venecuela, 18.decembar 2006.

Dragi prijatelji, poštovaoci lepog ritma srca,

Ovo je sedmi dan od kada sam stigao u Karakas. I dalje je velika vrućina. Tores je predložio da ostanemo ovde kako bi što bolje pregledali svako kutak ovoga grada.

To je jedini razlog zbog kojeg još uvek nismo doputovali u Budimpeštu.

Možda je to i bolje, jer je Danijel i dalje u Bukureštu. Pokušava da obiđe što veći broj restorana i hotela u nadi da će naći bilo kakav trag koji bi mogao da ukaže na to da je Mikrob tu boravio.

Ne znam detalje, osim da je u petak dobio korisne informacije od Popeskua.

Popesku je stari Mikrobov poznanik i veliki prijatelj lepog ritma srca. Popesku je Danijelu pokazao dve maske koje mu je Mikrob poklonio pre dve godine, a koje su bile pune nekakvih šara koje se mogu videti samo na rumunskoj narodnoj nošnji.

Na osnovu toga Danijel je zaključio da je Mikrob više puta bio u Bukureštu, ali da o tome nije uvek obaveštavao Popeskua, tačnije, Mikrob bi boravio u Bukureštu, ali se iz nepoznatih razloga nije javljao Popeskuu.

To je sve što znam. Nadam se da već danas Danijel ima mnogo više informacija, i da će nas o tome izveštavati.

Na drugoj strani Atlantika, ovde u Karakasu, Tores i ja imali smo vrlo interesantan razgovor u taverni pod nazivom "Las botas de esquiar", što u prevodu znači "Skijaške cipele" sa vlasnikom taverne koji se zove Felipe Sančes Hidalgo.

Felipe je sat vremena pričao o vremenu kada je prvi put bio u Beogradu i kada je upoznao Mikroba.

Bilo je to za vreme velikog protesta 1996. godine. Felipe se nalazio u koloni studenata koja je prolazila pored Doma omladine. Felipe je u to vreme radio kao novinar i u Beograd je došao upravo sa namerom da pravi izveštaje o protestima. Prolazeći pored Doma omladine, Felipe je na jednom od prozora primetio jednu krupnu figuru sa maskom na licu koja je vikala: "Šetajte, šetajte, ko vas jebe!".

Felipe je zamolio svoju prijateljicu da mu prevede šta je ovaj čovek rekao, a kada je saznao, bio je oduševljen i poželeo je da odmah upozna tog čoveka.

Tako je i bilo. Sledećeg dana Felipe je upoznao Mikroba, i odmah nakon toga postao je stalni član ekipe Lepog ritma srca, i za svo vreme trajanja demonstracija pravio je priloge, ali ne priloge sa protesta već priloge za Lepi ritam srca.

Felipe je u Beogradu ostao do februara 1997. a zatim se vratio u Venecuelu. Kada je šef njegove redakcije shvatio da Felipe nije uopšte pravio izveštaje sa protesta, već je radio u emisiji Lepi ritam srca, dobio je otkaz, ali ga to nije mnogo pogodilo.

Dva meseca kasnije otvorio je Tavernu "Skijaške cipele", koja je bila jedna od najposećenijih u Karakasu. Zidovi taverne prepuni su slika među kojima veliki broj čine upravo fotografije sa protesta 1996. godine.

Na jednoj fotografiji nalazimo se Grožđe i ja. To je fotografija koju je za vreme velike šetnje do Zemuna napravio Vladimir Miloradović poznatiji kao Vlada fotograf ili jednostavno kao Fot. Na njoj Grožđe u rukama drži transparent na kome je slika Brusa Lija, a ja držim transparent na kome je slika Majkla Stajpa.

Felipea su mnogi njegovi prijatelji pitali zbog čega njegova taverna nosi ime "Skijaške cipele", a on im je rekao da je to zbog toga što je njegov prijatelj Larik Svenson iz Geteborga jednom prilikom izjavio da je sneg zimi neophodan, i da je dobra ona godina u kojoj si napravio bar jednog Sneška Belića.

Vas, dragi prijatelji zanima naravno to koliko je nama Felipe zapravo pomogao u potrazi za Mikrobom.

Vidite, Felipe nam je rekao nešto što znaju samo on i Mikrob.

To je podatak da Mikrob kada boravi u Karakasu pije isključivo tekilu, ali nije bitno to koja je tekila u pitanju. Felipe nam je skrenuo pažnju na to da ja Mikrobu najvažnija vrsta soli koju koristi prilikom ispijanja tekile.
Felipe je rekao da kada ulazimo u restorane, moramo da pitamo da li im je u poslednje vreme nestajala jedna određena vrsta soli pod nazivom "La sal" ili u prevodu "So".

Ako utvrdimo da je tako, postoji mogućnost da je Mikrob još uvek u Karakasu.

Tores i ja smo odlučili da najpre nešto pojedemo, a da potom nastavimo potragu.

Odlučili smo da pojedemo jedan crni hleb-ili "Integral" kako ga ovde zovu i jedan de centeo- ražani hleb, a zatim da tome dodamo jelo koje se zove-"El jamon serrano con melon", što znači- pršuta sa dinjom.

Veliki pozdrav iz Venecuele.

ĐorđeHronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva