Cinc | Skart home | Kalinjingrad | CV | Crtezi mog prijatelja | Kuvarice

Škart

prvi intervju u nekim domaćim novinama

Ako vam negde u gradu priđe zvezda estrade i ponudi vam velike pare u zamenu za malu pomoć oko nošenja frižidera uz stepenice (!), vi se, naravno, nećete začuditi, jer svi ste valjda čuli za skrivenu kameru. Ako vam, pak, dok otključavate kola kod Tašmajdana, priđe devojka u vanredno lepoj svetloplavoj jakni i ponudi vam vanredno ružan papirić u zamenu za (vašu) veliku sumu novca, vi se opet nećete začuditi, jer valjda ste čuli i za Parking-servis. Ali ako vas usred dvoiposatnog čekanja autobusa 48 kod Autokomande prepadnu dva naizgled povučena mladića u pratnji devojke sa fotoaparatom, i ponude vam svoj "bon za energiju" ili "pomoćni bon za preživljavanje" sa potpisom "Škart", još pritom ne tražeći ništa u zamenu, šta ćete uraditi? Hoćete li shvatiti da je vreme da najzad i vi odete do obližnjeg psihijatrijskog odeljenja, ili ćete možda radije jednostavno izmlatiti pomenutu dvojicu?

bonovi

Multimedijalna grupa Škart začeta je još 1988. godine, kada su studenti arhitekture Dragan Protić i Đorđe Balmazović negde u zabačenom delu svog fakulteta otkrili potpuno neiskorišten grafički atelje, gde su se, uz pomoć profesora Elima Grujića, upoznali sa osnovnim grafičkim tehnikama (bakropis, aquatinta itd). Od 1990., počeli su da rade pod imenom "Škart". Izabrali su ga u početku zato što su im se prilično često dešavale tehničke greške, pa su rešili da se samim nazivom, kako kaže Protić, "autonihilistički zaštite". Vremenom je greška na neki način postala suštinski deo njihovog nastupa. To, naravno, ne znači da u kasnije počeli da ih namerno prave (kao kad Rambo Amadeus "pogreši" na gitari), jer svako ko je video izdanja Radija B-92, Medija-centra i "Žena u crnom", ili časopise "Reč" i "Pro femina", koje "Škart" grafički oprema, zna o kakvom je perfekcionizmu zapravo reč. Radi se prosto o težnji da se omaška preokrene u vlastitu korist, o "estetici greške". Zato autonihilizam u njihovom nazivu nema veze sa imenima kafića poput "Bizar" i "Demode"... jer tu je u pitanju puka bombastičnost namenjena privlačenju pažnje.
Pored onog što profesionalno radi, Škart je pre svega poznat po već pomenutim projektima deljenja "beskorisnog" materijala. Veliku akciju na Kalenić pijaci preduzeli su 1993. godine, gde su deljene pesme pod zajedničkim nazivom "Tuga" (potencijalnog povrća, potencijalne pohvale itd), štampane kombinovanim grafičkim tehnikama na najgorem mogućem kartonu, sa uzicama za kačenje od poštanskog kanapa. Reč je o banalnim tekstovima koje je Protić pod imenima svojih prijatelja slao na poetski konkurs "Majska rukovanja" u Podgorici, gde su gotovo listom ušli u finalni deo takmičenja (kao pride, neki stariji učesnici festivala zaljubili su se u pojedine "autorke", što je rezultiralo čak i jednim venčanjem). Ovakve postupke Protić objašnjava kao svesnu poetsku manipulaciju žirijima u želji da se pokaže koliko našu književnu scenu prati odsustvo kriterijuma.
U akcijama deljenja bonova i ostalog uvek se biraju najneadekvatnija moguća mesta - pijace, autobuske stanice, seoski vašari, redovi za ulje i slično. Kako kaže Protić, među "žrtvama" su ubedljivo najnedostupnije domaćice, zatim dolaze na red penzioneri. Pre nekoliko godina, ljudi su ih gledali sa iščuđavanjem, ne shvatajući svrhu nečeg što ne promoviše stranku ili proizvod, i mnogi bi posle par koraka bacali poklon u kantu za đubre, što Balzamović opisuje kao svoja najkošmarnija iskustva u životu.

tuga

Danas su se ljudi, kaže Protić, promenili. Čuđenje sve češće ustupa mesto tužnim pogledima i replikama tipa "meni više ništa ne treba". U akcije se ide stihijski, bez posebnog plana. I Protić i Balzamović sami sebe inače smatraju za stidljive i povučene i nisu sigurni kako bi reagovali kada bi se njima nešto slično dogodilo, ali jedan od ključnih momenata njihovog rada i jeste želja da se iznenadi i bude iznenađen. "Škart" je tokom poslednjih deset godina izlagao doslovce po celom svetu, i u nekim segmentima je, kao što nažalost obično biva kod takvih grupa, bolje shvaćen napolju nego kod nas. Valja reći i da je "Vračarski glasnik" prva domaća novina za koju su pristali da govore. U okvir njihovog rada spada i filmska, radio i video produkcija, a u planu je i "Škart-hor". Krajem prošle godine, studentkinja FDU Tijana Morača promovisala je jedan deo njihovih ranijih projekata u paviljonu "Veljković". Inače, najnoviji u seriji pomenutih "bonova" je "bon za kraj", koji su nedavno počeli da dele. "Kraj čega?" pitaće neko.

Luka Stanisavljević

Vračarski glasnik, 2000.
(malo pre odlaska onog)Napomena: umetnici predstavljeni u Cinc plug sekciji nisu asocijacija, a grupa Činč s njima nema nikakve formalno-pravne veze. Predstavljamo vam njihov rad jer zasad nemaju sopstvene web-prezentacije a objektivno ih zaslužuju, sem toga - to su sve naši fanovi. Materijali su objavljeni uz odobrenje. Za dalju medijsku upotrebu istih obratite se autorima, a ne Luki (meni).

Luka Knežević - Strika | Andrej Filev | Jelena Radić | Marija Đorđević | Miloš Tomić | Škart | Gojko | Maja Bekan | Nena Skoko | Mikrob | Marko Antić | Milena Kvapil