Petar Luković

(Daglas VII)

Petar LukovićDobro veče, nastavljamo priču o Daglasu.

Daglas je poslednji put bio u velikoj opasnosti nedaleko od foto radnje "Vojn" i ko zna sta bi bilo da veštim skokom sa vrha trole nije uspeo da umakne svome goniocu i da uskoči u svoj automobil kojim je odjurio ka Etnografskom muzeju.

Daglas je nastavio da vozi, prošao pored Pedagoškog muzeja, skrenuo levo i nastavio polako ka francuskoj ambasadi. Naravno, kao i svaki vozač koji vozi u tom pravcu zaustavio se na čuvenom semaforu na ulazu u Kalemegdan.

Veliki broj pešaka polako je prelazio ulicu a Daglas je strpljivo čekao u svom automobilu sve do trenutka u kome je primetio da jedan čovek iz mase laganao prilazi haubi njegovog automobila i prstom upire unjega.

Čovek je zatim sasvim prišao haubi, smeškao se a zatim dodirnuo levi far. Daglasu nije bilo jasno šta se dešava a već u sledećem trenutku onaj čovek je nestao.

Daglas je i dalje stajao na semaforu, a onda u retrovizoru primetio da onaj isti čovek koji je dodirivao far sada prilazi sa strane pored automobila i to sve brže.

Čovek je prilazio smeškajući se, i tek kada je Daglas primetio da čovek u desnoj ruci nosi najnoviji broj "Vremena" shvatio je da ovo može da bude veliki problem.

Već je bio u sličnoj situaciji u kojoj ga je jurio neki drugi čovek koji je u ruci nosio takođe najnoviji broj "Vremena". U tom trenutku na semaforu se pojavilo zeleno svetlo i Daglas je momentalno odjurio. U retrovizoru je video onog čoveka koji je ostao na pešačkom prelazu pokazujući najnovije "Vreme" Daglas je vozio do kraja ulice a zatim skrenuo levo i nastavio pored Saborne crkve a onda se zaustavio prelazu preko puta kafane "?"- "Znak pitanja". Daglas je tek tada stigao da se malo opusti ali trenutak opuštanja nije dugo trajao. Primetio je jednog ogromnog tipa koji je praktično otkinuo onaj fenjer koji se nalazi iznad kafane a na kome je crvenom bojom ispisan veliki znak pitanja i snažno zamahnuo.

Onaj ogromni tip ga je gađao znakom pitanja. Daglas je bio potpuno šokiran. Ka njemu je leteo znak pitanja i samo instinkt nindže koji je posedovao duboko u sebi je uspeo da mu pomogne da volan okrene skroz u desno i da izbegne pad znaka pitanja na automobil.

Znak pitanja pao je pored automobila a starešina Saborne crkve Petar Lukić bio je zapanjen. Na drugoj strani ulice, nedaleko od Konaka knjeginje Ljubice stajao je novinar Petar Luković koji se smeškao jer je još jednom bio svedok neviđanog propadanja svoje zemlje. Iste te nedelje gostujući na radiju novinar Petar Luković je rekao:

"I, pazi sad, pazi ovo, stojim ja na uglu tamo kod konaka Knjeginje Ljubice, stojim znaš, čekam da se upali zeleno, kao čekam ja zeleno, kao ajd' da poštujem pravila, evo neću na crvano, evo, baš čekam zeleno, kad vidiš tamo iz "Znaka pitanja", jebo te, ej neki tip, pazi molim te otkida znak pitnja i baca ka nekim kolima, baca ka kolima pa mis'im, ja u šoku.

Pada znak razumeš, pada znak pitanja majku ti dole na zemlju, puče znak, gledam, pa dobro jel to normalno, jel to normalno, 'ajde kaži ti sad meni jel to normalno da neko uzme znak i da gađa znakom pitanja, pa gde to ima, pa gde ima, pa zamis'i u Švajcarskoj da neko otkine znak pitanja, pa ludilo stvarno, pa mis'im ludilo, pa da ti iz čista mira otkineš znak pitanja, pa da bacaš znak pitanja, pa ne razumem, pa ja to ne razumem, pa mislim ludilo stvarno.

E, a da vidiš što je najgore, sve to prati starešina Saborne crkve Petar Lukić, i sad stojimo Petar i ja na dve strane ulice i gledamo kako leti znak pitanja. On Petar, ja Petar, dva Petra gledaju kako leti znak pitanja pored Saborne crkve. Ćuti on, ćutim ja, gledamo tako kako leti znak, pa mis'im, ne znam šta više da vam kažem, stvarno ne znam šta više da vam kažem. A, neki mladić jedva uspeo da pomeri svoj automobil da mu ne padne znak pitanja na haubu, ne znam šta više da vam kažem,ne znam šta da vam kažem."

Daglas je pogledao u levo i video šokiranog Petra Lukića, zatim je pogledao preko puta i vido šokiranog Petra Lukovića. Daglasu su ovi ljudi bili potpuno nepoznati ali mu je bilo jasno da su šokirani ovim što su videli. Daglas je dao maksimalan gas i veliko brzinom nastavio ka Brankovom mostu.  1. Laura - prvi deo Đorđevog romana o Daglasu, u kome Daglas misli o Teksasu
  2. Vuk - nastavak, u kome spomenik reformatoru srpskog jezika menja uglove
  3. Jelka - kako se u velikoj jelki sadrži manja jelka
  4. Nišlija - kako senf i urnebes prete mladom Daglasu
  5. Odličan nastup - peti deo Đorđevog romana o Daglasu, u kome se ovaj upada u nove probleme
  6. Patina - šesti nastavak romana o Daglasu, koji je napravio Grožđe podražavajući Đorđa
  7. Petar Luković - sedmi, dugo očekivani nastavak u kome se pojavljuje Luković

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva