Sporazum Cvetković - Maček

Dobro veče, ovo pre mene je bio Đorđe. Moje ime je Grožđe.

Kao što ste primetili, dolazi leto. Pored toga što je sezona radosti, lubenica i svetskih prvenstava u različitim sportovima, leto je i izvor mnogih problema kao što su: zakasnele alergije, komarci, moljci, nepodnošljivo znojenje, smrad oko pijaca, prinuđenost na gledanje beogradskih mladića u gaćama, a ponekad i iznenadno asfaltiranje Miloša Velikog usled čega vožnja do Ade Ciganlije postaje košmar.

Leto je takođe sezona prenagljenih i ambicioznih odluka, koje se vremenom pokažu kao neispravne, a ako su, pak, ispravne, njihov donosilac često ne istraje u njima. Primer je nekadašnji šou-majstor naše emisije Saša Marković Granje, koji, to sam baš primetio, svakog leta čvrsto rešava da ostavi piće, pušenje i duvánje.

Kao dokaz da važne odluke ako je ikako moguće ne treba donositi u leto, navešću vam tri neuspela istorijska sporazuma doneta baš u ovo vreme. U pitanju su naravno: sporazum Ribentrop - Molotov, sporazum Cvetković - Maček i sporazum Tito - Šubašić.

Sovjetski Savez

Elem, kao što vam je svima dobro poznato, 23. avgusta 1939. bilo je toliko vruće da su usred Moskve procvetale smokve. I baš na taj dan, ministri spoljnih poslova dve tadašnje supersile potpisali su dogovor o nenapadanju. Koliko je ta ćaga bila realna, pokazali su kasnije Staljingrad, Vorošilovgrad, Krasnodar, Stavropolj, Džaudžikau, Gorlovka, Harkov, Tambov, Voronjež, Saratov, Uljanovsk, Čapajevsk, Rjazanj, Kazanj i, uostalom, sam Molotov, grad nazvan po potpisniku sporazuma.

A samo tri dana posle tog glupog sporazuma, došlo je i do njegovog recidiva kod nas. Naravno, u pitanju je sporazum Dragiše Cvetkovića i Vladka Mačeka, potpisan u potaji, ne računajući prisustvo Mačekovog belog mačeta. Šta reći za ovakav sporazum, kad znamo da je njegov nacrt rađen u mestu zvanom Božjakovina. Nepuna četiri dana po njegovom potpisivanju, Nemci su uleteli u Dancig, i da vam ne pričam šta je posle bilo.

Zato smo ja i Đorđe rešili da hladne glave izvršimo reviziju odnosno, modernim rečnikom rečeno, apdejt ovih neveselih događaja. Najpre smo, tokom svog nedavnog boravka na području Trećeg Rajha, potpisali novi sporazum Ribentrop - Molotov, kojim se ovaj put utvrđuje istinska obaveza Trećeg Rajha i Sovjetskog Saveza da žive u mirnim i dobrosusedskim odnosima.

A specijalno za ovu emisiju, doneli smo i novi sporazum Cvetković - Maček, koji je ovaj put rađen ne u Božjakovini već u junačkoj Mužjakovini, i po kome Banovina Hrvatska ponovo dobija sve teritorije koje joj pripadaju, s tim da se mora poraditi malo ozbiljnije na kvalitetu Eva sardine, novog albuma Severine i Varteks pelerine.

Takođe, ovim potpisujemo i apdejt sporazuma Tito - Šubašić koji je prvobitno donesen na Visu 16. juna 1944. godine, dakle pod navalama komaraca, a o budućnosti jedne zemlje se ne može tako odlučivati. Dakle, Josipu Brozu Titu se priznaje vrhovna vlast na celom prostoru SFRJ, s tim što je obavezan da u svoju vladu uključi i tri ministra iz redova SPO, koji će se brinuti o pravima Srba na prostoru SFRJ, kako bi se izbegle komplikacije nastale tokom devedesetih.

S tim što je to privremeno rešenje, pošto je u toku i izrada nacrta novog sporazuma na Jalti, po kome Jugoslavija zapravo odmah ulazi u interesnu sferu zapadnih saveznika, kako bi u perspektivi postala jedna od zemalja osnivača Evropske Unije. Vlast će se birati na izborima pod kontrolom OEBS-a, dakle ništa Moša Pijade, ništa Ranković, ništa Penezić, ništa Nenezić. Zbog određenih zasluga u oslobađanju pojedinih gradova, Josipu Brozu će biti dodeljeno mesto vojnog atašea pri ambasadi Jugoslavije u Belgiji, s tim da njegov zamenik bude neki od viđenijih īetniīkih oficira, naši favoriti su Ostojić i Lalatović.

Mi mislimo da je to u ovim okolnostima poštena podela. 1. Kupujmo kako srpsko tako i hrvatsko - Pravi način da se ove dve privrede uzajamno spasu
 2. Koštunica će biti otvoreno uhapšen - Jedno objašnjenje kako i zašto će doći do ovog hapšenja
 3. Koštunica je otvoreno lud - Zbog čega je neophodno da ovaj čovek jednog dana bude uhapšen
 4. Gradonačelnik - šta Đorđe planira da uradi u ovom svojstvu
 5. Kosovo - kako je Grožđa spopala jedna jako gadna opsesija.
 6. Pančevo - neke informacije o tome ko zapravo zagađuje ovaj grad
 7. Lajčevo - informacije o tome ko pak zagađuje ovaj grad
 8. Orestija - lokalni izbori u Opštini Mikena, gde je formirano Udruženje Erinija
 9. Službeni jezici - o nedavnoj raspravi vezano za službene jezike
 10. Narodna Republika Švedska - kako je princeza Botilda prevršila meru
 11. Austro-Ugarska - kako će Indija i Pakistan postati deo supersile
 12. Sporazum Cvetković - Maček - kako smo uneli neophodne izmene u ovaj i druge sporazume, usled čega će svima biti bolje
 13. Jebe mi se - do kakvih saznanja su došli neki engleski istoričari i Đorđe
 14. Martovske Ide - neke stvari koje treba da znate vezano za ubistvo Julija Cezara
 15. Štrajk arkadnih junaka - kako su u štrajk stupili čak i junaci arkadnih igrica, recimo Manic Miner
 16. Štrajk Grožđa - kako Grožđe reaguje na praksu da se Lepi ritam srca snima nedeljom

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva