Cinc | English version of this page

Saša Marković Mikrob

multimedijalni umetnik iz Beograda

Moja muzika

Bilo mi je devet godina kad sam nabavio prvu singl-ploču. Od tog vremena, kroz ruke mi je prošlo na hiljade vinila, kaseta i CD-a. Pre nekoliko godina, Beograd su preplavili rezači CD-a. Stvorili su se uslovi da se praktično besplatno kolekcionira muzika. Ko još mari za zaštitu intelektualne svojine, tu licemernu strategiju bogatih? Nego, narezuj, kopiraj, prži!
Kopiranje muzike je dalo svojevrstan potstrek mom društvenom životu. Sastanci sa diskofilima na 'Berzi ploča' nedeljom ispred SKC-a, kućne posete - dobar sam čovek i imam mnogo CD-a i dođem kod takođe dobrog čoveka koji takođe ima mnogo CD-a, popije se koje piće i zamezi, upitamo se za zdravlje, kad ono, hokus-pokus, već je narezano desetak komada!
Praksa kopiranja muzike je ovde toliko uzela maha da svi mogu imati sve i to besplatno. Dobro umrežen ljubitelj muzik (taj sam!), ako okrene tri broja telefona u gradu, može pronaći svako izdanje. Audiofilski Beograd je svetski grad i pored preovlađujućeg siromaštva i relativne izolovanosti. Kampanja protiv piraterije samo pogoduje ovom procesu. Slažem se sa našom državom da treba goniti pirate koji štampaju tiraže. Njihovi katalozi redovno odslikavaju loš ukus, kvalitet proizvoda je najčešće slab... I nikako ne treba zaboraviti borbu protiv nakazne nemani kapitalizma. Piraterija jeste kapitalizam i zato je treba suzbijati. Sasvim druga priča su katalozi kolekcionara, tokom dugog vremena brižljivo, sa ljubavlju prikupljane hiljade, često nepoznatih naslova. Katalozi kruže mrežom kao voda u prirodi. Zaustaviti tu cirkulaciju jednako je zaustavljanju života! To je ljubav! To je sloboda! To je poezija!

beau jocque

Ali vratimo se mojoj kolekciji. Od kada narezujem CD-e ja ih sam opremam ručno pravljenim omotima. Zašto? Zato što taj postupak prirodno sledi iz kopiranja muzike. Eh, da sam muzičar, pa da te snimke usput još preradim i sebi prilagodim! Takođe, prelaskom muzike sa vinila na CD, umetnost omota za ploče je nazadovala. Smanjeni format, plastična kutija između slike i oka kao kakav gadni kondom, upotreba digitalne slike po svaku cenu, šta god, tek, malo je dobrih omota, mnogo manje nego '50-ih, '60-ih i '70-ih.
Brzo radim. Donesem kući novi CD i dok muzika odsvira - omot je završen. Desi se da me muzika (ili likovna ideja) ponese pa puštam album nekoliko puta za redom sve dok ne dovršim omot.
Često su to sličice isečene iz novina ili skinute sa mreže. Nekada su to kolaži, a najčešće su rukom slikani omoti. Akrilik je tehnika. Uvek pravim prednji omot, neki put i zadnju stranu sa spiskom pesama i generalijama, mada tekstualni deo često skidam sa neta, štampam i kaširam na poleđinu slike. Obavezna je slika na samom CD-u. Slikam je na nalepnici za CD. Postoji i CD na kom se može slikati direktno.
U ovom trenutku, u mojoj kolekciji se nalazi oko šest stotina rukom rađenih omota.
U više navrata sam dobijao porudžbine od prijatelja diskofila da opremim njihove rezance. Saradnju sam uvek sa veseljem prihvatao.
Slobodno mi se javite: mikrobfanklub@excite.com

kolekcija

(klikći na razne delove slike za detalje, istražuj malo)

Saša Marković (1959, Beograd) umetnik, novinar, društveno-politički radnik... Studirao
jugoslovensku knjizevnost i srpskohrvatski jezik u Beogradu. Sarađivao u više listova i
radio-programa. Kao performans umetnik nastupao pedesetak puta u zemlji i inostranstvu
(Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Sa britanskim umetnikom Mixup-om vodio umetnicku radionicu PSYCHEDELIA, (Strathclyde University, Glasgow) u januaru 1994. Vodio studentsku radionicu SEOSKA KUĆA u Žitkovcu u okviru " Projekta X" , (EASA, Arhitektonski fakultet u Beogradu), 1996. Živi i radi u Beogradu.

  Samostalne izlozbe:
 1. RADOVI IZ FOTO-AUTOMATA, Srećna galerija/SKC, Beograd, 1992
 2. CROSSOVER, galerija Sebastijan, Beograd 1994
 3. ZBIRATELJ, galerija Kapelica/ŠOU, Ljubljana / MKC DPZN, Kopar, 1995
 4. THOSE WHO WERE ABOUT TO DIE, WE SALUTE YOU, Fly gallery, Glazgov, 1999
 5. ENGLESKO LETO 2002 (sa Mixup-om), galerija Remont, Beograd, 2003
  Grupne izlozbe:
 1. PRIVATNO - JAVNO, kuća Milice Tomić - Srećna galerija/SKC. Beograd 1993
 2. X SALON MLADIH, Galerija narodnog muzeja Kikinda, 1993
 3. URBAZONA, ENERGIJA 93 #6, Galerija doma omladine Beograd, 1993
 4. SCENE POGLEDA , Godišnja izložba SCCA, Cinema Rex, Beograd, 1995
 5. 44. OKTOBARSKI SALON, Bograd, 2003
  Odabrana bibliografija:
 1. Jasmina Karabeg, " Crossover" , Eterna, #1, proleće/leto 1994, Beograd
 2. Jaša Kramaršič, " Bambus Meksikanac" , Mladina, #25, jun 1995, Ljubljana
 3. Dejan Sretenović, " Umetnost u zatvorenom društvu" , Art in Yugoslavia 1992-1995, Centar za savremenu umetnost, Beograd, 1996
 4. Mirjana Đorđević, " Na egzotičnom terenu" , Politika, 1.11.2001., Beograd
 5. Jelena Vesić, " Autodidakt" (razgovor povodom selekcije na 42. Oktobarskom salonu), Moment (nova serija), #1, januar 2003, Beograd

Kolekciju "Moja muzika" Mikrob je izložio u julu 2004. na izložbi "Kolekcije i akomulacije" u SKC-u, u okviru Bijenala mladih u Vršcu. Autor izložbe je Vladimir Tupanjac, a na njoj su još učestvovali i: Aleksandar Zograf, Ivana Kličković, Kosmoplovci, Mileta Prodanović, grupa Škart i Miloš Tomić.

O Mikrobu ima i strana na Danielovom sajtu.Napomena: umetnici predstavljeni u Cinc plug sekciji nisu asocijacija, a grupa Činč s njima nema nikakve formalno-pravne veze. Predstavljamo vam njihov rad jer zasad nemaju sopstvene web-prezentacije a objektivno ih zaslužuju, sem toga - to su sve naši fanovi. Materijali su objavljeni uz odobrenje. Za dalju medijsku upotrebu istih obratite se autorima, a ne Luki (meni).

Luka Knežević - Strika | Andrej Filev | Jelena Radić | Marija Đorđević | Miloš Tomić | Škart | Gojko | Maja Bekan | Nena Skoko | Mikrob | Marko Antić | Milena Kvapil

cd cd cd cd cd cd