Pančevo

Dobro veče, ovo pre mene bio je Đorđe. Moje ime je Elektrogrožđe, a mi večeras pričamo o onome o čemu je već bilo reči u emisiji Poligraf: naime ko zagađuje Pančevo.

Godišnje u nebo iznad pančeva ode 28 hiljada tona sumpordioksida. svakodnevno 450 miligrama benzopirena, 8,32 kilograma aldehida, 198 kilograma ugljovodonika, 56 kilograma poluprovodnika, 23 kilograma licni, 45 kilograma šrafčića, 24 i po kilograma kesica, 86 kilograma omota za sladoled, 635 kilograma ambalaže od kobasica, 2 kilograma noklica, 53 kilograma teglica.

Setite se broda Brigira montanar i njegovog opasnog tereta i njegovog opasnog tereta koji je potonuo u Jadran, gasa ubice vinilhlorid-monomera. 3000 tona istog tog gasa godišnje ode u atmosferu iz industrijskog kompleksa Pančeva. Setite se incidenta prilikom snimanja filma Povratak u budućnost 2 kada je izumitelj vremeplova Dr Emet Braun punio svoj uređaj Dr Fusion upravo komponentama sa pančevačkog buvljaka. Gledaoci koji su pažljivije pratili ovaj film primetili su da njegov Delorijen leti upravo iznad Starčeva, a to je kao što znate nadomak Pančeva. Kao što znate, Mr Fusion je ekstremno veliki radiološki zagađivač i upravo zbog njega se odustalo od serijske proizvodnje vremeplova u obliku Delorijena.

Podaci koje smo naveli o emitovanju dela potencijalnih hemo- ubica, pre tačno 19 godina obajavila je pančevačka ekološka grupa Zelene pege. O ovim podacima govori tekst u broju naučnog časopisa Galaksija, iz avgusta 1988, koji više ne postoji. To je dosta zataškavano. Galaksija više ne postoji ali potencijalne hemo-ubice i danas opasno krstare vazduhom iznad Pančeva. Juče i prekjuče po ko zna koji put u Pančevu su se oglasile sirene za hemijsku opasnost.

Kao što znate, gost Poligrafa povodom ovog je bio Miroslav Nikčević, direktor republičke Uprave za zaštitu životne sredine Ministarstva za nauku i tehnologiju. On je dosta toga kazao vezano za situaciju u Pančevu.

Ali nije kazao skoro ništa o situaciji u Lajčevu. O tome je mnogo detaljnije u jednoj drugoj emisiji govorio Radoslav Nekčević.

U nekoj od narednih emisija, čućete detaljno šta je govorio Nekčević. Dotle, ugodan dan želi vam ekipa Lepog ritma srca i vaše Elektrogrožđe. 1. Kupujmo kako srpsko tako i hrvatsko - Pravi način da se ove dve privrede uzajamno spasu
 2. Koštunica će biti otvoreno uhapšen - Jedno objašnjenje kako i zašto će doći do ovog hapšenja
 3. Koštunica je otvoreno lud - Zbog čega je neophodno da ovaj čovek jednog dana bude uhapšen
 4. Gradonačelnik - šta Đorđe planira da uradi u ovom svojstvu
 5. Kosovo - kako je Grožđa spopala jedna jako gadna opsesija.
 6. Pančevo - neke informacije o tome ko zapravo zagađuje ovaj grad
 7. Lajčevo - informacije o tome ko pak zagađuje ovaj grad
 8. Orestija - lokalni izbori u Opštini Mikena, gde je formirano Udruženje Erinija
 9. Službeni jezici - o nedavnoj raspravi vezano za službene jezike
 10. Narodna Republika Švedska - kako je princeza Botilda prevršila meru
 11. Austro-Ugarska - kako će Indija i Pakistan postati deo supersile
 12. Sporazum Cvetković - Maček - kako smo uneli neophodne izmene u ovaj i druge sporazume, usled čega će svima biti bolje
 13. Jebe mi se - do kakvih saznanja su došli neki engleski istoričari i Đorđe
 14. Martovske Ide - neke stvari koje treba da znate vezano za ubistvo Julija Cezara
 15. Štrajk arkadnih junaka - kako su u štrajk stupili čak i junaci arkadnih igrica, recimo Manic Miner
 16. Štrajk Grožđa - kako Grožđe reaguje na praksu da se Lepi ritam srca snima nedeljom

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva