Mikrob ili Deda Mraz

Gramatika

Gramarenje

Get it on Google Play

by Luka Činč

2016

Krugougo

Get it on Google Play

by Luka Činč

2016

Karakas, Venecuela, 30.12.2006.

Dragi prijatelji,

Kao što vidite, još uvek sam u Venecueli.

Ovde je sve spremno za doček Nove godine. Evo, na deset metara od mene je pukla petarda. Isto kao u Beogradu. Ovde se za sutra sprema veliki vatromet. Tores i ja planiramo da dočekamo Novu godinu na nekom od trgova.

U međuvremenu smo se čuli sa Danijelom. On je još uvek u Bukureštu. Rekao nam je da je pre nekoliko dana dočekao jutro u nekom klubu gde se igralo i plesalo celu noć.
Kazao je da klub bio prepun i da su oko njega igrale neke devojke. Dodao je da se malo umorio od potrage za Mikrobom, i da je rešio da se malo opusti.

Grožđe još uvek nema informacije o Mikrobovim kretanjima.
Zbog toga su i Danijel i Grožđe bili u potpunom šoku kada su čuli da je Mikrob bio u Geteborgu.

Tores i ja smo obojici poslali putem e-maila onu fotografiju koju nam je poslao Larik na kojoj se vidi sneško koji je pravljen po Mikrobovoj figuri.

Grožđe je smatrao da smo ovih dana i Tores i ja preterano napeti, pa nam je izgleda zbog toga poslao šablon na osnovu koga možemo da izradimo papirni mini model Deloriana- onog automobila kojeg su u filmu "Povratak u budućnost" vozili Marti Mekflaj i Dr. Emet Braun.

Tores i ja smo odlučili da već danas napravimo nekoliko modela, i da ih okačimo na neku od uličnih jelki. To je naš mali poklon deci Karakasa.

To me je podsetilo na sastanak omladine DSS-a koji je održan pre više od deset godina, a koji se nakon toga godinama prepričavao po Beogradu.

Taj sastanak imao je za cilj prikupljanje pomoći za nezbrinutu decu, decu izbeglica, i tada je jedan od tadašnjih pripadnika omladine ove stranke, popularni Čulić predložio da se deci u paketiće spakuju papirići za iks-oks.

Tores i ja smo se toga setili i silno smo se smejali, a onda me je Tores podsetio na to da mu je Felipe koji je svojevremeno pratio političku scenu u Srbiji jednom prilikom rekao da su članovi DSS-a imali, takođe pre desetak godina akciju deljenja Žele-zeke deci ispred crkve Svetog Marka i to za Uskrs.

Tores i ja smo se ponovo glasno smejali, a Tores je neprestano ponavljao:"Žele-zeka, ha-ha-ha, papirići za iks-oks, ha-ha-ha, žele-zeka, papirići za iks-oks, ha-ha-ha-ha!"

Smejali smo se tako čitavih petnaest minuta, a onda smo ostali potpuno paralisani kada smo videli da ka nama ide prava, gusta, ogromna jelka koja nije bila okićena, ali iz koje su virile noge Deda-mraza.

Deda-mraz je virio iz jelke, a u ruci je držao drugu, manju jelku kojom je vitlao sve vreme.

Ogromna jelka sa sve Deda-mrazom približavala nam se velikom brzinom, a onaj Deda-mraz je vitlao i vikao:"Hoćemo li sad malo da zasviramo, nego, da mi sada malo zasviramo!!"

Bili smo šokirani. To je bila Mikrobova rečenica koju bi izgovarao uvek kada je nakon uvodne priče u emisiji "Lepi ritam srca" nameravao da pusti pesmu neke njegove omiljene grupe.

Tores i ja smo želeli da verujemo da je čovek u jelci i u odeći Deda-mraza Mikrob lično, i da je u pitanju njegova šala, ali je postojalo još nešto zbog čega smo pomislili da ipak možda i nije tako.

Ovaj deda-mraz je bio opasan.

Dragi prijatelji, ovde ću završiti ovo javljanje, ali ću vam svakako pisati šta se dalje događalo.

Veliki pozdrav,

ĐorđeHronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva