Vuzle

Vuzle

Dobro veče, ovo pre mene je bio Đorđe. Moje ime je Grožđe.

Večerasću vam, pogađate već, reći nešto o nepodnošljivimmacama od maslačaka koje poslednjih dana lete kroz Beograd, odnosno otakozvanim vuzlama.

Prošlog leta sedeo sam sa prijateljima i pio pivo u beogradskoj kafaniIdiot. Kao što je mnogima poznato, ova kafana ima baštu koja senaslanja na Botaničku baštu, i letos je bila u senci ogromnog krošnjastogdrveta sa čijih su grana otpadali sasušeni pupoljci. Jedan Filipmi je pokazao svoju kriglu piva u koju je upalo nešto više takvihpupoljaka. "Gledaj koliko vuzli imam u pivu", rezignirano je primetio. "Zanimljivoje da ti uopšte nemaš vuzli."

Elem, šta su to vuzle? Pomenuti Filip tvrdi da je to nešto čime se pune osigurači. Nisu licne, za licne znamo šta su. Ako sam dobro shvatio, vuzle su ona bela piljevina koja se raspe kad se osigurač rašrafi. Metaforički, Filip vuzlama naziva sve što je veoma sićušno, mnogobrojno i nekontrolisano, bilo da su u pitanju sasušeni pupoljci koji ti upadaju u pivo, ili pomenute mace od maslačaka.

Ako malo bolje razmislimo, doći ćemo do zaključka da su razni aspekti naših profesionalnih i ličnih života prepuni vuzli u najrazličitijim oblicima. Po pravilu, to su stvari koje nas u najmanju ruku nerviraju. U vuzle spadaju:

Da ne nabrajam dalje, svako od vas lako će se setiti još po nečeg.

Generalno pravilo vezano za vuzle jeste da ne valjaju i da ih u svim oblicima treba izbegavati ili minimalizovati. Vuzle su simptomi nemira i rastrojstva, da ne kažem entropije. S njima je jako nezahvalno boriti se, tim pre što su u pitanju nežive stvari kojima je teško naći logiku.

Najsitnije i najneuhvatljivije vuzle ujedno su i najgore. To su bakterije i virusi. Protiv njih možemo da se borimo jedino lekovima koji se baziraju na još sitnijim i neuhvatljivijim vuzlama. Protiv slobodnih radikala još teže, a protiv alfa i beta čestica zasad skoro nikako. Njih možemo jedino da mrzimo. Ustvari, najgora stvar kojom čovek trenutno raspolaže, a u pitanju je i dalje atomsko oružje, nije ništa drugo do produkt cepanja materije na njene najsitnije vuzle. 1. Pogled kroz prozor - Kakve se slike nalaze na ovim stranicama
 2. Umetničke fotografije - Šta su one i šta ih čini umetničkim
 3. Važno je ne čitati dnevne novine - Zašto je dobro da se umesto dnevnih novina kupuje „Dilan Dog“ ili „Marti Misterija“ ili „Zagor“ ili „Alan Ford“
 4. Mazanje prozora i vrata džemom - Čemu služi gađanje zatvorenih vrata tortom, prosipanje perja iz jastuka kroz prozor, ispisivanje svoga imena po zidovima stana sprejom
 5. Kažnjavanje opreme i nameštaja - Čemu služi razbijanje kompjutera, lomljenje telefona, šutiranje stola, gaženje džojstika, degažiranje korpe za otpatke.
 6. Tumačenje - U kakvim smo sve zabludama živeli
 7. Vazno je da to znate Vi - Kakvi sve parfemi postoje
 8. Filosofija nestaje - Razmišljanja zagrebačkog filozofa Gorana Bogunovića o ovoj sve izraženijoj pojavi
 9. Dodavanje - Šta se dešava kada pokušaš da se kurčiš pred Amerima
 10. Letnja hrana - kako preživeti leto hraneći se pametno.
 11. Klaster - kako je sređivao svoj kompjuter zvani Lada
 12. Soundblaster PCI - kako se Grožđe mučio s ovom napravom.
 13. Klima uređaji - kako je izmišljena ova korisna sprava i kako radi
 14. Kočnice - to jest kako je Grožđe počeo da popravlja liftove
 15. Kiseli kupus - kako je Grožđe shvatio da nije više dete
 16. Minut pričanja - kako obeležiti to što je neko odsutan ali i dalje živ
 17. Proleće - kako Grožđe sam sebi pravi problem zbog ignorisanja razlike između rotkvica i bokvica
 18. Selidba - šta su neki od razloga Grožđevog nedolaženja
 19. Šta će se sve pamtiti
 20. Šta je dobro a šta loše
 21. Šta je OK a šta nije OK
 22. Šta smo sve dosad naučili
 23. Tipovi ljudi - kakvi sve postoje tipovi ljudi
 24. Ušteda vremena - zašto se u martu pomeraju satovi napred
 25. Vuzle - zašto su vuzle toliko zle

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva