Dužde

Laza Kostić

Dobro veče, ovo pre mene je bio Đorđe. Moje ime je Grožđe, a večeras je sa mnom naš nesuđeni saradnik Dužde.

– Dužde, kao što je našim slušaocima i više nego poznato, vi ste svojevremeno vladali u Veneciji, ili kako se to tada govorilo u Mlecima. Grad je, ako se ne varamo, 1630. godine preživeo veliku kugu, i u čast pobede nad ovom epidemijom vi ste naredili da se izgradi Crkva Svete Marije od Spasa?

– Si, la chiesa di Santa Maria della Salute è una delle chiese più importanti di Venezia. Costruita da Baldassarre Longhena vinse il concorso per la sua edificazione, voluta dal senato Veneziano come ex voto per la fine dell'epidemia di peste che aveva sconvolto la città in quel periodo.

– Dakle, kako kaže Dužde, to je bilo od nužde. Pa dobro, Dužde, ali da li vam je poznato da je za tu svrhu posečena velika količina dalmatinskih šuma, zbog čega je naš pesnik doktor Laza Kostić još 1879. godine napisao pesmu "Dužde se ženi", u kojoj je veoma oštro osudio ovu pojavu?

– Si, ma a tutt’oggi, migliaia di persone percorrono il ponte votivo su barche e vanno in pellegrinaggio alla chiesa della Salute a rendere omaggio alla Madonna e ad accendere un cero affinché interceda per la loro salute.

– Elem, Dužde tvrdi da čak i danas na dan Spasa hiljade ljudi obilazi ovo zdanje i moli se devi Mariji za spas i za dobro zdravlje. Pretpostavljam, Dužde, da na taj dan pravite i ždranje.

– Si, si.

– Verovatno se jede ona vaša bljutava testenina?

– No, no, la castradina, pietanza molto saporita a base di carne di montone, è il piatto tipico che si usa consumare a Venezia il giorno della Salute.

– Aha? Vidite, ne jedu testenine, nego, kaže, kuvaju nešto što se zove kastradina. To je neko njihovo nacionalno govno od jagnjetine i kelja. A zašto baš to, Dužde?

– È un omaggio alla fedeltà del Dalmati che, nel lunghissimo isolamento patito da Venezia durante la pestilenza, sono stati gli unici a rifornire gli abitanti di cibo. Ma ciò che potevano offrire era quello che avevano a portata di mano, cioè il montone, diffusissimo in quei territori. Quindi durante quei lunghi diciotto mesi i Veneziani hanno mangiato quasi esclusivamente quella saporita pietanza.

– Uh, ovo je baš gadno. Znači, dok su bili zaraženi kugom, svi su ih držali u karantinu. Jedino su ih glupi Dalmatinci snabdevali hranom, i to onim što su jedino imali na izvoz, a to je jagnjetina. Znači, Venecijaneri su osamnaest meseci jeli skoro samo jagnjetinu. I sad se kroz ovaj obred prisećaju toga.

– Si, si.

– Pa onda će biti da se kult Svete Marije od Spasa u vašem slučaju ne odnosi samo na spas od kuge, nego i na spas od jagnjetine?

– Si, si.

– E pa, Dužde, onda vam praštam za šume. Ni vama nije bilo lako. Ja sam u valjevskoj kasarni samo tri meseca jeo jagnjetinu, a presela mi je već posle dve nedelje. A da li vam je poznato da se pomenuti Laza Kostić kasnije pokajao zbog ruženja Majke Bogorodice, i da je, njoj u čast a u žaljenju za preminulom Lenkom Dunđerski, napisao svoju čuvenu oproštajnu pesmu?

– Davvero? Sei molto gentile!

– Da, da, on joj je kajan ljubio prečiste skute, Santa Maria della Salute!

– Sei molto gentile!

– Dakle, i Vi se slažete da je lepše vekovat' u te, Santa Maria della Salute?

– Molto bene, molto bene...

– Much better...


 1. Važno je ne prezivati se Koščica - Zašto se kaže da je nomen est omen i zašto je to uostalom važno
 2. Samo deco, i BATMAN je lud - Pokušaj da sa suštinski razume Hari, da se suštinski razume Betmen
 3. Dužde - zašto se u Veneciji na Dan Spasa jede jagnjetina i zašto je Laza Kostić pisao sad ovo sad ono
 4. Džoni Mar, Dilan Dog i Mister NO - zbog čega kod nas neki stripovi izlaze, a neki više ne izlaze
 5. Granje - dolazak novog saradnika zvanog Granje
 6. Smiljana - šta muči Biljanu
 7. Ronald, Tačer, Buš, Bil, Buš, opet Buš i Bler - šta Đorđe misli o promenama u zapadnim administracijama
 8. Šiblje - dolazak novog saradnika, i problemi oko toga
 9. Razlika između Supermena s jedne i Betmena i Spajdermena s druge strane, kao i to zašto su oni zapravo super junaci.
 10. Sveska na kockice - pravi razlozi Grožđevog ignorisanja snimanja emisije nedeljom
 11. Talj - kako i velemajstori, pa i šampioni, znaju da pogreše
 12. Vaja - to jest kako je Grožđu zbog zajebavanja Vaje došla Maja, a zatim i Vajo
 13. Sveti Valentin - nastanak ovog lepog praznika
 14. Žbunje - kako smo se snašni kad nam je otišao Granje
 15. Zelje - novi saradnik i njegov odlazak u Celje

Kompletna arhiva

Hronološka arhiva

2009

2008

Kompletna arhiva